logo
  • 606 993 207 - 615 336 744
  • 7:00h - 18h
  • Carrer de Mata, 4, 08004 Barcelona
post image

Abús de les pantalles en l'etapa dels 0 - 3 anys

Altres alternatives per evitar les pantalles

A Catalunya, les famílies no estan prou conscienciades sobre els riscos que comporta l'abús de les pantalles mòbils pels infants. Actualment, en les llars d'infants de Catalunya, 2 de cada 3 centenars de nens i nenes es troben sobreexposats a les pantalles, provocant, un retard en el seu desenvolupament entre els 0 i 3 anys de vida.

 

Marta Camí, portaveu de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, manifestava que cada vegada arriben més nens i nenes a les llars d'infants, amb problemàtiques relacionades amb l'excés de pantalles.

 

Quan els infants es troben sobreexposats a les pantalles, els estem limitant en els moments més importants de l'aprenentatge, generant així un retrocés del desenvolupament del llenguatge, tot i que a les llars d'infants s'aplica sempre la mateixa estimulació de cara als nens i nenes.

 

El 75% de les llars d'infants de l'organització, consideren que l'abús excessiu de les pantalles no només ha implicat un retard en el seu llenguatge, sinó que també s'ha incrementat les següents problemàtiques en el desenvolupament dels infants: retards psicomotors, aïllament social, alteració en els horaris de son, problemes d'atenció i els processos de socialització.

 

Aquests retrocessos en el seu desenvolupament, impliquen infants amb menys regulació emocional. Fet, que pot ser un factor de risc pel desenvolupament d'algun trastorn com el TDAH, ansietat, depressió o baixa tolerància a la frustració.

 

Si als infants els hi retirem les pantalles, en 15 o 20 dies tot millora. Comencen a parlar i recuperen els possibles endarreriments d'aprenentatge

 

Quines alternatives al mòbil tenim?

 

Entre els 0 i els 3 anys el vincle i el joc són molt importants, pel fet que l'infant necessita atenció plena, estímul de joc, paraula i interacció per a un bon desenvolupament.

 

Com a alternativa al mòbil es poden cantar cançons de falda de l'infant, anar a jugar al parc, fer jocs de construccions, contar contes o fer altres activitats lúdiques amb ells.

 

A més a més, des de l'àmbit mèdic, l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) llencen les següents recomanacions:

  • Menors de dos anys no utilitzin cap mena de pantalles

  • Infants d'entre tres i cinc anys com a màxim utilitzin les pantalles una hora diària

  • Majors de cinc anys, com a màxim utilitzin 2 hores al dia les pantalles.

 

L'Associació Catalana de Llars d'infant, fa una crida a la societat per a reflexionar sobre l'etapa dels 0-3 anys perquè l'infant tingui un creixement maduratiu correcte.

Tens alguna pregunta?