logo
  • 606 993 207 - 615 336 744
  • 7:00h - 18h
  • Carrer de Mata, 4, 08004 Barcelona
post image

Què és la Teoria de la Ment?

La Teoria de la Ment

Durant la infància els nens i nenes solen ser egocèntrics perquè no han adquirit encara l'habilitat de pensar i comprendre els estats mentals dels altres. Amb el temps, la capacitat de pensar en els pensaments dels altres es va desenvolupant podent així entendre les emocions, idees i pensaments dels altres.

T'has fixat alguna vegada en aquesta etapa en la qual els nens i nenes s'amaguen tapant-se els ulls? Ells pensen que ningú els veu. Si ells no veuen, els altres tampoc els veuran. Per tant, encara no han desenvolupat la Teoria de la Ment.

La Teoria de la Ment és l'habilitat per a comprendre i predir pensaments, conductes, sentiments i intencions d'altres persones i les pròpies. Aquesta es desenvolupa en gran part, gràcies a les relacions d'inclinació amb els cuidadors.

Aquesta capacitat sorgeix entorn dels 4 i 5 anys d'edat i ens permet anticipar-nos a situacions. D'altra banda, també ens permet entendre que no tots tenim els mateixos punts de vista i ens permet empatitzar amb els altres. A més, juga un paper molt important en la pròpia regulació emocional i les relacions interpersonals que ens envolten

Tenir la capacitat de comprendre els estats mentals propis i el dels altres, raonar i anticipar les seves intencions o pensaments permet una bona sintonia amb el món que ens envolta.

Cal tenir en compte que aquesta capacitat no és estàtica i pot alterar-se en situacions d'estrès. D'altra banda, la Teoria de la Ment es troba alterada en aquells nens i nenes que tenen TEA o persones amb algun trastorn de la personalitat. És per això que aquesta habilitat de pot treballar com per exemple amb teràpies basades amb MBT (Mentalization-*Bades Therapy).
 

Tens alguna pregunta?